Stationsgebied Leiden Waar gisteren morgen ontmoet

WONEN WAAR
DE HISTORISCHE
BINNENSTAD
NIEUW LEYDEN
ONTMOET

Indicatieve beelden van Lorentz. Ontwerp: Neutelings Riedijk Architecten, beeld: A2 Studio

Wonen met de rest van de wereld binnen handbereik

Never a dull moment. Dat wordt wonen in het nieuwe Stationsgebied. Wonen in een dynamische en veelzijdige omgeving die ook nog eens uitstekend bereikbaar is. Want ga maar na: Leiden CS ligt letterlijk en figuurlijk aan je voeten. Van hieruit ben je in no time op Schiphol en ook de vier grote steden in de Randstad, de bollenstreek en de kust zijn makkelijk en snel te bereiken. Bovendien zal het huidige busstation verplaatst worden naar de andere kant van het station waardoor bus en trein elkaar beter gaan aanvullen en er aan de stadszijde ruimte ontstaat voor een levendig plein.

Leiden CS brengt daarnaast bedrijvigheid en dynamiek met zich mee. Gemiddeld maken zo’n 70.000 mensen per dag gebruik van dit vijfde NS station van Nederland.

Ook de ligging tussen de oude binnenstad en het moderne Bio Science Park is natuurlijk ideaal. Binnen een paar minuten ben je op een van beide plekken. Best handig als je er toevallig werkt. Als kers op de slagroom zijn er de woningen zelf. Moderne stadswoningen, van alle gemakken voorzien, in een mix van huur en koop.

Lorentz (Rijnsburgerblok Fase 1-2)

Combineer het luxueuze binnen met het levendige buiten

Begin 2016 starten de sloop- en bouwwerkzaamheden voor Lorentz. Dit gebouw, vernoemd naar de beroemde Leidse hoogleraar en Nobelprijswinnaar Lorentz, bestaat uit een sokkel van waaruit twee woontorens van verschillende hoogte zullen verrijzen.In de twee woontorens van Lorentz komen in totaal 167 huurwoningen. De sokkel onder de woontorens krijgt 4.500 vierkante meter kantoorruimte en het onderste gedeelte van de sokkel, de plint, van 1.700 vierkante meter is bestemd voor commerciële activiteiten zoals retail en horeca.

Bovengronds, op ingenieuze wijze verweven in het midden van de sokkel, komt een moderne parkeergarage.

De rolverdeling bij Lorentz is als volgt: Syntrus Achmea Real Estate & Finance is de eigenaar en Van Wijnen is de ontwikkelaar.

De bouw van Lorentz is naar verwachting medio 2019 klaar. De verhuur van de woningen start ongeveer een half jaar voor de oplevering. Op dit moment kunt u zich nog niet inschrijven voor een huurwoning. Op deze website zal aangekondigd worden wanneer de verhuur gaat starten en wanneer u zich hiervoor kunt registeren. Even voor alle duidelijkheid: in Lorentz komen geen koopwoningen.

Rijnsburgerblok Fase 3

De locatie Rijnsburgerblok (Fase 3) is de logische opvolgende fase na het Rijnsburgerblok (fase 1 en fase 2). Op 30 mei 2017 is door de raad het Uitvoeringsbesluit vastgesteld en op donderdag 1 juni 2017 hebben gemeente Leiden en ontwikkelaar Synchroon, een dochteronderneming van TBI Holdings, een gronduitgifteovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling het tweede deel van het Rijnsburgerblok. De kavels liggen aan de Stationsweg, naast de entree van station Leiden Centraal en de plek waar Lorentz (Rijnsburgerblok Fase 1 en 2) momenteel gebouwd wordt.

Het voorlopige ontwerp van .NL Architects sluit aan bij de stedenbouwkundige visie voor de totale herontwikkeling van het Leidse stationsgebied. Dat houdt in dat de onderbouw in hoogte aansluit op de schaal van de binnenstad. Op deze sokkel staan twee torens verder terug gelegen. Beide torens krijgen een woonfunctie. In de sokkel komen commerciële ruimten, waarin onder andere ABN AMRO terug zal komen en een hotel. Onder de sokkel ligt een halfverdiepte niet-openbare parkeergarage en een fietsenstalling voor de bewoners en vaste gebruikers van het gebouw.

Vervolgstappen
Later dit jaar volgen een definitief ontwerp en een nieuw bestemmingsplan. De start van de bouw van het Rijnsburgerblok is afhankelijk van eventuele reacties op het bestemmingsplan. Bij een start in 2018 zou de oplevering ongeveer gelijk zijn met het eerste deel van het Rijnsburgerblok medio 2020. 

De verkoop en verhuur van de woningen is op dit moment nog niet gestart. Op deze website zal aangekondigd worden wanneer de verkoop en verhuur gaan starten en wanneer u zich hiervoor kunt registreren.